Amasyalı tıp alimi Sabuncuoğlu Şerefeddin, Osmanlı Devleti’nde Fatih Sultan’ın hükümdarlık yaptığı zamanda zehir ve panzehir çalışmalarıyla tanındı. Ünlü bilim alimi yaptığı deneylerin çoğunu kendi üstünde denediği yaşandı.
Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel’in 1992’de yazdığı ““Cerrahiyyetü’l Haniyye” adlı kitapta, Osmanlı devrine damga vuran Amasyalı tıp alimi Sabuncuoğlu Şerefeddin’in inanılmaz çalışmalarına yer verdi. Panzehir daha da ilerletmeye çalışan Sabuncuoğlu Şerefeddin, ilaçlarını evvellikle tavuk ve horozlar üstünde denemiştir.
Lakin insan üstündeki etkileri için kendini de feda etmiştir. Evvel zehir alıp daha sonra panzehirleri deneyen Sabuncuoğlu’nun yaptığı ilaçların çoğu işe yaradı. Uzel, Sabuncuoğlu’nun 190 hastalığa çare bulduğunu sözlerine ekledi
Sabuncuoğlu Şerefeddin Kimdir?
Fatih Sultan Mehmet devrinde yaşayan bu alim aynı zamanda Türkçe cerrahi eser de sonrasında bırakmıştır. Ailesinden gelen tıp bilimini alternatif tıpla birleştiren Sabuncuoğlu Şerefeddin, kullandığı farklı aletlerle de birçok hastalığın nasıl tedavi edileceğinde önemli olumlu gelişmeler yapmıştır.
mücerreb-nāme: ilk türkçe deneysel tıp eseri, 1468 sabuncuoğlu şerefeddin
Mücerrebname
Sabuncuoğlu Şerefeddin sözleri
Sabuncuoğlu Şerefeddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Sabuncuoğlu Şerefeddin neyi buldu?
Sabuncuoğlu Şerefeddin Mücerrebname
Sabuncuoğlu Şerefeddin Kitapları
Sabuncuoğlu Şerefeddin Kimdir?